Projekt – Zvyšování kvalifikace žáků gastronomických oborů/ Qualifikationserweiterung für Auszubildende aus dem gastronomischen Bereich
Základní informace o projektu
Projekt je realizován v rámci Programu přeshraniční spolupráce Cíl 3 Česká republika – Svobodný stát Bavorsko 2014 – 2020 a volně navazuje na projekt „Ekologicky šetrná gastronomie“, který probíhal v letech 2013 -2015.
Cíle projektu:
· obohatit výuku vybraných oborů
· rozšířit znalosti a zkušenosti studentů
· připravit studenty na uplatnění na trhu práce na obou stranách hranice
· vytvořit materiály, které budou sloužit pro lepší uplatnění studentů na trhu práce
· propojit studenty na obou stranách hranice a vytvořit tak nová přátelství, osobní i profesní
· motivovat studenty pro práci v oboru kuchař a číšník
· vytvořit přeshraniční síť profesních kontaktů v gastronomii
Plzeňský kraj společně se sdružením envic vnímá kritické postřehy i nutnost změny systému vzdělávání kuchařů, cukrářů i číšníků. Společně s Asociací kuchařů a cukrářů ČR aktivně pracuje na změně vzdělávacího systému gastronomických oborů. Proto připravili projekt, který napomůže ke zkvalitnění teoretické i praktické části výuky.
„Na projektu jsme pracovali společně s Plzeňským krajem a získali podporu z programu Přeshraniční spolupráce Česká republika Svobodný stát Bavorsko Cíl EÚS 2014–2020. Sdružení envic a Asociace kuchařů a cukríářů ručí za odbornou stránku projektu“, říká Tomáš Popp, předseda sdružení envic.
Do projektu je pilotně zapojeno pět škol z Plzeňského kraje (Hotelová škola Plzeň, Střední škola potravinářská a zemědělská Klatovy, Střední škola Horažďovice, Střední odborné učiliště Domažlice, SOŠ a SOU Horšovský Týn) a jedna z německé strany (Hotelová škola Viechtach).